Monday, July 18, 2011

countdown to ramadhan-suka ati gua la gua nak buat awal awal

ade 12 hari lagi.nanti kita dah nak masuk bulan puasa.banyak benda yang gua terpaksa setting awal awal.gua nak kena tinggal family gua sebulan.orang kata sayang kan keluarga tinggal tinggal kan.sayangkan isteri gua mana kawin lagi.tapi gua ada anak,anak tekak dengan anak mata.haha.tak kelakar pun(kata gua dalam ati)

sebulan bukannya lama sangat.tapi kalau dah gua yang salu kelam kabut setel bil air bil api.gua yang ngadap posmen hari hari.lauk pauk kadang kadang gua yang beli.segala urusan rasmi paduka baginda memang dah keje gua kena handle.nak harapkan adek jantan gua memang out.gua suruh beli sirap,kicap yang gua dapat.tapi ke mana tumpah nya kuah.gua kecik kecik pun macam tu jugak.belum habis hapal kena beli apa gua dah laju laju kayuh beskal buat brek emergency depan kedai pendi.ade sekali gua kena hempuk sebab masuk pasir dalam kedai dia masa gua brek heret tayar belakang.kadang nak cepat punya pasal duit pun gua lupa bawak.masa kecik gua memang hebat.maka pemergian gua kali ni sangat berat gua rasa.larat ke mak gua nak handle benda benda ni?gua tau kemampuan mak gua sebagai bekas naib juara ratu kebaya tahun 80 an,tu pun sebab pengadil bias.cuma hati kecik gua ni tak berapa nak yakin dengan mak gua.


gua pun dah mula pikir benda yang lebih serius.kalau dulu gua main belasah je buat apa pun.gua rela menapak sampai ke pagi demi sesuap rezeki.skunk gua dah jadi lebih berkarisma.lebih berautority kepala jadah maksudnya gua pun taktau main hentam je.kalau gua meniaga time malam puasa.macam mana gua nak buat terawih?ikut kan kiraan falak memang takkan ada can untuk gua buat pahala lebih ni.sekadar puasa je gua dapat.gua nak angkat barang kompem dah lepas maghrib.lepas berbuka.lepas makan nasik baru gua ade super power.bisnes start lepas isyak.tapi dah tentunya gua kena turun awal lagi,nanti nak elak jem ke tayar keta bocor ke tak ke mampus gua kena gelabah tengah jalan.semestinya secara lazim nak kena masuk barang awal awal kat tapak,masa orang takde.bukan masa orang dah mula crowd baru gua nak nampak muka.
kang sejuk sejuk gua kena tiau nanti.



................




ni la cabaran kalau dah besar panjang.

13 comments:

Sutera_suci said...

Takpe la, lepas niaga lu buat la qiamunlail sorang-sorang tiap-tiap malam..ngee


Wa nak jadi orang pertama la wish, Selamat Menjalani Ibadah Puasa Karatz! :)



p/s : Mana tau wish awal-awal, dapat kain sepasang dua dari tokey..hik hik

karatz said...

oh terima ksh diatas wish lu.menaikkan semangat gua nak puasa awal2 jugak.nasib baik mak gua tenangkan gua.kekeke

p/s :hoh?tokey?sape?mana?best tak dia?harharharharhar

missgee said...

Selamat berusaha
di bulan Ramdhan..
Semoga Pahala dan rezeki
dapat sekali :)

karatz said...

insyaAllah misgee.itulah yang gua tgh dan akan usahakan.harap misgee pun sama.hehehe

Waqheh said...

perhhh..moga lu berjaya der.. Posa jgn tak posa! Sedut dunhill biar mlm jer jgn siang...

karatz said...

hahaha.okai..trimas bro..mestilah malam.siang minum air je..

JelinaJoli said...

lu terawikh saja lepas siap kemas dan mandi manda serta tunggu masa untuk beradu.
tapi maghrib + isyak lu jgn plak buat2 nak jamak qasar. apa lu ingat bisnesman dlm bahasa arab adalah musafir???


sekian dari gua setazah jelina

karatz said...

jelina-harharharhar.lu ngan sutera mempunyai saiz otak dan fikir lebih kurang sama.wakakakaka.gua bleh terima option lu suggest tu.terimas..

eyh,takleh jamak ke.jalan gua dr rumah ke tapak 40 marhalah.afdhal kan?kekekekekeke

nazira said...

Selamat menyambut kedatangan Ramadhan.. Semoga kita dipanjangkan usia untuk bertemunya..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

RepublicAku said...

ala kau macam sembahyang sangatkan....keh3....


lain lah macam aku ...imam masjid!

karatz said...

nazira-terima kasih.semoga kita semua dipanjangkan umur utk bertemu Ramadhan.


republic-wakakaka..terawih dlm 3 tahun ni jarang gua dapat turun.tp gua tetap turun kalau ikut sebelum2 ni wlpn bizi.cuma tahun ni gua dah bleh agak susah nak turun wlpn sekali.terawih jemaah lebih khusyuk dan feel bg gua berbanding seorang.kalau lu imam,gua bleh jadi makmum..kekekeke

Waqheh said...

woitt dok komen blog org marayap merata blog lu tak hapedet..dah berkarat nak reput dah gua tgk...

karatz said...

lu period ke hape?gua tengah syok karang entry tetiba gua kena jawab komen lu plak..dah lupa sume..tak pasal pasal gua kena karang balik..lagi sehari extend aa kawan..kahkahkahkahkah