Monday, October 31, 2011

etak dan gua

bangun sebelum subuh pagi pagi pegi mandi.air sejuk nak mati.rasa urat gua mengecut,bontot terkemut kemut menahan dingin embun.tak larat kemut dengan punggung gua silang tangan peluk tubuh gua sendiri.jangan pelik,tak stim pun.gua naik atas rumah pakai baju siap siap tunggu azan subuh.atok gua tengah solat tahajud agaknya.dengan sayup sayup suara nenek gua mengaji.gua yang longlai atas kusi,tersedar tiba tiba.dah azan rupanya.lu belum tau lagi nenek gua,kalau dia jerkah orang.

dah usai solat subuh gua diwajibkan mengaji satu juzuk.pakcik gua belum bangun lagi,biasa dia kena sedas dua batang kayu atas belakang baru reti nak bangun.tapi dah kena hari hari jadi kebal.gua kena sekali terus taubat.atok amek side belah kanan gua,nenek side belah kiri.atok gua biasa ajar gua baca quran besar.sebab quran kecik gua dah setel awal awal.

''naik pangkat,boleh makan pulut kuning''kata atok gua.gua ingat lagi atok gua paling hepi masa majlis khatam quran.zaman gua budak budak khatam quran kecik bawah 6 tahun bukan sesuatu yang paranormal.

dah abes mengaji tu lah masanya yang paling gua suka.paling gua tunggu tunggu.ngam jam 8 pagi gua dah ada kat depan tangga.bunyi hon motor pakcik etak salai adalah bunyi yang paling merdu dalam dunia selain suara vokalis Ukays dan mamat exist oh ibu.etak salai dengan nasik panas.budu plus cili potong.uhhhhhhh,gua berani tetak orang kalau kacau gua makan pada waktu itu.sumpah!





lepas tu takde benda lain dah.lawan biji guli la.takkan gua nak pegi main snuker plak!






leg note : oh lupa,kalau kalau lu tak kenal etak.

13 comments:

ORLANDO AHMAD said...

bapak Gua kalo ngajar ngaji gile garang, main tunjal2 kepala

Hantu Kak Limah said...

keh..keh..keh..
gua tabik lu bole dapat ilmu kemut buntut tu...kah..kah..kah....
men guli......perghh...slagi muke budak x pecah kene guli gua..jgn panggil gua Hantu Kak limah...
psl balingan gua selalu tersasar..keh..keh.keh.....

Waqheh said...

kah kah kah...subuh yg ngeri berbekal air sejuk beku buat urat kemut bertambah aktif memotong najis yg keluar bagai mesin...

nostalgia...

Daddylicious said...

hehe...ukays tak boleh tahan ler..

karatz said...

orlando-emm,gua bleh imejin.nenk gua ada batang kayu khas utk gua kalau tak mengaji.sakit derr..

limah-maknanya kalau gua lawan lu main geli muka gua bakal dikeronyok oleh balingan lu.gitu?kehkehkehkeh


waqheh-kah kah kah.kalau kemut diserikan dengan kehadiran najis juga satu nostalgia.nti gua buat entry pasal taik ok.tak janji..kahkahkahkah


daddy-kekekeke..time tu ukays ngan xpdc je budak2 dewasa kampong gua layan.

Waqheh said...

http://waqheh.blogspot.com/2011/11/tajuk-entri-gua-sama-dgn-titisan-hujan.html

محمد رازيق said...

haha.. blog lu smpoi la.. ade mase lawat blog gua yang x bape sempoi macam lu.. haha

karatz said...

raziq-insyaAllah.kasi gua beraya lu.lu punya blog mcm legend,bukan tak bape sempoi..

sory,gua nak mantion nama lu ikut jawi tp keyboard gua takde huruf alif sampai ya derr..

Nur Aizureen Md Zahir said...

mandi pagi2 kt kampung mmg takkk tahannnn ~!! sejukkk gillaaa :P

kolah air kt umah tok dulu besar nk mampus. bila mandi msti imagine ada ikan jaws besar punya dok berenang dlm tuh :P

karatz said...

nur aizureen-kuat benor imejinasi lu.sampai jaws dalam kolah.jaws air masin,tak lojik mana.klu buaya gua pecaya.

blog-tips-kurus said...

tengah membayangkan rasa etak itu.. :)

karatz said...
This comment has been removed by the author.
karatz said...

kurus-lazat.sedap.nikmat.rasa mcm baru2 kawen.